Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid zijn tegenwoordig steeds belangrijker. De aarde is er slecht aan toe en daar kunnen we als maatschappij niet meer omheen, ook als bedrijf niet. Je hebt namelijk een grotere impact op de aarde (lees: een grotere ecologische voetafdruk) dan het individu. Om die voetafdruk in de mate van het mogelijke te beperken, doe je er goed aan om verantwoord te ondernemen oftewel te ondernemen met aandacht voor het milieu en onze maatschappij.
Waarom zou je maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Eerst en vooral, omdat je de aarde wil redden. Je wil al die dieren niet zien uitsterven, je wil niet dat de zeespiegel blijft stijgen en je wil geen grondstoffen blijven uitputten. Een mooie motivatie, maar ook je marketing (en je verkoopcijfers) zijn er gebaat bij.
Zoals je eerder al kon lezen, is maatschappelijk verantwoord ondernemen in. Mensen (en dus ook je klanten) zijn er meer dan ooit mee bezig. Ze kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer, eten minder vlees of kopen geen make-up dat op dieren getest werd. Vooral dat laatste voorbeeld is belangrijk, want maatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig meer dan een keuze. Het is bijna een verplichting geworden voor elke onderneming die in onze maatschappij succesvol wil blijven bestaan.
Maatschappelijk betrokken én je marketing
De consument kiest dus voor duurzame ondernemingen. Daarom is het niet alleen belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar ook om over je inspanningen te communiceren, hoe klein die ook zijn. Het toont aan dat je je verantwoordelijkheid neemt en je duurzaamheid even belangrijk vindt als zij. Laat merken dat je bij je producten of diensten het milieu in je achterhoofd hield. Je imago zal je dankbaar zijn. Denk maar aan Nestlé, die nu vooral bekend staan voor hun gebruik van palmolie. Dat imago schudden ze niet snel van zich af en positief was die media-aandacht alles behalve. Wereldwijd lieten mensen weten wat ze ervan denken en waarom ze er niet akkoord mee zijn. Al dan niet werken aan een betere wereld kan je marketinguitingen dus zowel positief als negatief beïnvloeden.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is de nieuwe norm. Kijk maar naar de vele positieve voorbeelden van duurzame ondernemingen die naam maken met hun nieuwe dienst of product of bedrijven die enkel door aan te tonen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen meer naamsbekendheid krijgen. Die bedrijven bieden een duurzaam alternatief voor de producten of diensten van bedrijven die nog niet maatschappelijk verantwoord te werk gaan. De consument maakt bewust de overstap van een niet-duurzame naar een oprecht duurzame onderneming.
En jij?
Doe jij al aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en belangrijker nog: weet de buitenwereld al dat je het doet?