Onze wereld is sterk afhankelijk van de digitale omgeving die wij als mensen geschapen hebben. Iedere dag gaan er miljarden mensen het internet op en bewust of onbewust worden zij geconfronteerd met algoritmes die zijn bedoeld om te achterhalen wat we interessant vinden om ons daar informatie over te geven.
De fabeltjes fuik
De fabeltjes fuik is een woord dat vorig jaar ineens sterk in populariteit is toegenomen. Het slaat op de algoritmes die ons informatie voorschotelen die we interessant vinden en niet persé informatie die nuttig is. Hiermee bedoel ik dat ene website als Facebook, of YouTube je alleen nog maar video’s aanraad die aansluiten op jouw wereldbeeld, op jouw beeld van de waarheid. Dit soort platforms zijn gefocust op verdienen en willen dus dat jij zo lang mogelijk op hun platform rond blijft kijken. Dit doen ze door jou video’s aan te raden die je graag kijkt en niet video’s die nuttig zouden zijn om te kijken. Ben jij bijvoorbeeld sceptisch over vaccinaties, dan zal je vooral informatie voorgeschoteld krijgen die jouw scepticisme ondersteunt en weinig tegengeluid krijgen. Hierdoor komen we allemaal in een soort bubbel.
Reclame bubbel
Die bubbel heeft slechte gevolgen voor ons denken over de wereld en schept verdeeldheid binnen de samenleving. Dit soort algoritmes hebben echter ook effect op minder grote schaal, namelijk op ons consumptiegedrag. Ook voor het aanbieden van reclame worden dit soort technieken gebruikt namelijk. Online marketing delft kijkt naar wat iemand interessant vindt en geeft ze dan op basis daarvan een reclame. Kijk jij bijvoorbeeld een keer naar tweedehands auto’s op marktplaats, dan is de kans groot dat de algoritmes die adverteren op bol jou allemaal gerelateerde producten gaat aanbieden. Hoewel bol.com geen auto’s verkoopt, kunnen ze je wel accesoires gaan aanbieden, zoals een auto spons, of een telefoonhouder en dergelijke.
Anders dan vroeger
Online is reclame maken fundamenteel anders dan adverteren in het echt. Waar je in de echte wereld je reclames vooral zet waar veel mensen komen, kan je online voor iedereen reclame geven die voor hen persoonlijk interessant is. Hoewel dit vroeger al wel kon op TV, de radio, of misschien zelfs kranten, waar je voor bepaalde programma’s, waarvan je weet dat bepaalde mensen kijken je bepaalde reclames kon plaatsen, of waar je reclames kon zetten in kranten die door een bepaald soort consument werden gelezen, is online persoonlijke marketing op vele grotere schaal en veel verder gaand dan reclame op tv of radio.